Evaluarea casei pana 31 martie Reduce Impozitul !!!

Evaluarea casei - Doar pana pe 31 martie 2016 !

Altfel, impozitul poate fi de 10 ori mai mare!

Incepand cu 2016, se va aplica un nou model de calcul pentru impozitul pe cladiri. Noutatea consta in faptul ca cei care detin in proprietate un imobil pe care l-au inchiriat integral sau partial, vor fi obligati sa declare acest lucru si in plus sa evalueze imobilul. Pe de alta parte, persoanele juridice care detin cladiri rezidentiale, vor plati pentru acestea ,la acelasi nivel al cotei de impozitare ca si persoanele fizice...cu conditia sa depuna raportul de evaluare!!!

Evaluarea o poate face DOAR un specialist, acreditat de ANEVAR. (Scrie Aici specialistilor nostri )

Data la care se depune raportul de evaluare este 31 martie 2016 !!

Cine este avantajat de noua lege ?

Cota de impozitare se va calcula in functie de destinatia cladirii (rezidential, nerezidential sau mixt).

Ce inseamna caldire rezidentiala  ?  -Se refera la cladirile destinate doar pentru locuit !

Ce inseamna cladire nerezidentiala?  -Se refera ca spatiile comerciale si la cladirile de birou.

Ce inseamna cladire mixta? -Se refera la cladirile care au destinatia mixta: o parte din suprafata este destinata pentru locuit iar cealalta parte are destinatie comerciala.

Exista 6 variante posibile in care va puteti incadra, in functie de destinatia imobilelor sau de categoria de proprietar (persoana fizica sau persoana juridica).

1.Proprietar persoana fizica are cladire cu destinatia "rezidential":

Nu este necesara evaluarea.

Daca in cladire este sediu de firma fara activitate, se incadreaza la cladire rezidentiala si nu va face evaluarea.

Daca in cladire este sediu de firma cu activitate,dar utilitatile sunt platite de proprietarul persoana fizica, se incadreaza la cladire rezidentiala si nu va face evaluarea.

2. Proprietar persoana fizica are cladire cu destinatia "nerezidential":

In acest caz este obligatorie evaluarea pana pe 31 martie2016, altfel impozitul va creste

3. Proprietar persoana fizica are cladire cu destinatia "cladire mixta":

In acest caz este obligatorie evaluarea daca se deduc cheltuielile de mentenanta a casei si pentru suprafata folosita ca destinatie "nerezidential" !  Calcului impozitului se va face prin metoda “pro rata”. Raportul de evaluare va preciza care este procentul din suprafata casei, pentru care se plateste cota de impozit aferenta destinatiei rezidential, respectiv nerezidential.

Ca si la pct 1, daca utilitatile cladirii ( electricitate, gaze, apa ) sunt platite de persoana fizica ce detina imobilul, atunci este necesara doar o declaratie la ANAF. 

4. Proprietar persoana juridica detine cladire cu destinatia "rezidential":

Este obligatorie evaluarea.  In acest caz o veste buna:  Cota de impozit a scazut din acest an!!!! Persoanele juridice vor plati la acelasi nivel al cotei de impozitare ca si persoanele fizice!

5. Proprietar persoana juridica detine cladire cu destinatia "nerezidential":

Este obligatorie evaluarea, daca nu si-au reevaluat activele in ultimii 3 ani. Daca nu face evaluarea , va plati o cota de impozit marita de la 0,2-1,3%  la 5%!!

6. Proprietar persoana juridica detine cladire cu destinatia mixta:

Este obligatorie evaluarea. Cota de impozitare se va calcula prin metoda “pro rata”, in functie de suprafata folosita ca nerezidential, asa cum reiese din evaluare

Adica la o casa de 150mp care are o camera de 20mp folosita in scop comercial, cota de impozit va fi diferita. Raportul de evaluare , va diferentia cotele de impozit ce se aplica pt fiecare suprafata (residential pt 130mp  si nerezidential pt restul de 20mp).

Departamentul nostru de evaluari, are o echipa de specialisti cu experienta foarte mare si cu o vechime de 15 ani in acest domeniu. 

Grabeste-te! A mai ramas putin pana pe 31 martie ! 

Suna Acum ! 0757 020 002

Expertii nostri iti vor da cea mai buna oferta!!